Jak poprawić odporność na jesień? 

Przesilenie jesienno-zimowe to okres wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Nasz układ immunologiczny podejmuje wówczas niezwykle trudną walkę. Sprawdź, jak poprawić odporność swojego organizmu podczas jesieni.

Spadki temperatury, wahania pogodowe, mała ilość słońca i zamknięte pomieszczenia mogą mieć niekorzystny wpływ na kondycję naszego organizmu. Szczególnie łatwo o przeziębienie gdy przebywamy w dużych skupiskach ludzi. Na takie infekcje są narażone głównie dzieci, które wracają do szkół.

Układ odpornościowy to skomplikowany system, który ma za zadanie chronić organizm przed różnego rodzaju patogenami. Dzięki temu ciało działa sprawnie i nie jest atakowane przez wirusy oraz bakterie zewnątrz. Układ ten składa się z narządów i naczyń limfatycznych, a także różnego rodzaju komórek i przeciwciał. Barierę ochronną stanowią także skóra, ślina, łzy i różnego rodzaju śluzy. 

Wiele osób zadaje sobie pytanie jak wzmocnić odporność? Niestety nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ każdy organizm jest inny. Niemniej warto zapoznać się z kilkoma sposobami. Być może twoje ciało właśnie tego potrzebuje!

Dlaczego jesień to trudny okres dla układu immunologicznego? 

Układ odpornościowy jest szczególnie słaby w miesiącach jesienno-zimowych. To właśnie wtedy najwięcej ludzi choruje na przeziębienie i grypę. Na taki stan rzeczy mają wpływ przede wszystkim warunki pogodowe, które zaburzają pracę naturalnych barier ochronnych. Ponadto powietrze w pomieszczeniach staje się suche za sprawą ogrzewania.  Wysuszona skóra i błony śluzowe nie chronią dostatecznie przed patogenami. Mało ludzi dba również o dobrą i zbilansowaną dietę, a później zastanawia się dlaczego układ odpornościowy nie funkcjonuje prawidłowo. Otóż kupuje się więcej przetworzonej żywności, bo nie ma takiego dostępu do świeżych warzyw i owoców. Nie pomaga także brak słońca, co odpowiada za spadek poziomu witaminy D oraz spędzanie czasu w zamkniętych pomieszczeniach i dużych skupiskach ludzi.

Ponadto jesienno-zimowa aura sprzyja zwiększonej aktywności wirusów chorobotwórczych. Patogeny te szczególnie lubią niską temperaturę. Przenoszą się drogą kropelkową, więc przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach, wśród innych ludzi, sprzyja rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów. Warto w tym miejscu wspomnieć o nieodpowiedniej higienie, szczególnie nie myciu rąk, co poważnie przekłada się na późniejsze zachorowanie. 

Jak wspierać odporność organizmu?

Dbanie o odpowiednie funkcjonowanie układu immunologicznego nie jest niczym skomplikowanym. Wystarczy wprowadzić do życia kilka nawyków, które odpowiednie są dla każdej grupy wiekowej. 

Oto kilka sposobów na wzmocnienie odporności:

Aktywność fizyczna

Siedzący tryb życia bardzo osłabia odporność. O swoją kondycję powinno się dbać o każdej porze roku, a jesienią szczególnie. Ludzie, którym zależy na wzmocnieniu naturalnej bariery ochronnej organizmu, powinny do swojego codziennego planu dnia dodać aktywność fizyczną. Wystarczy poświęcić codziennie tylko 30 minut na ruch, aby nasz organizm budował prawidłową odporność. Warto jednak zaznaczyć, że wysiłek nie może być zbyt intensywny i musi być dobrze dopasowany do aktualnego stanu zdrowia. 

Najbardziej pożądanym dla odporności jest wysiłek fizyczny na świeżym powietrzu. Jeśli nie lubisz biegać, warto wybrać się chociażby na dłuższy spacer lub nordic walking na łonie natury. Pamiętaj, żeby nie ograniczać się tylko do dobrej pogody. Różne warunki pogodowe, paradoksalnie, hartują organizm i sprawiają, że staje się on bardziej odporny na spadki temperatury.

Zdrowa dieta

Zdrowe odżywianie się to klucz do sukcesu w wielu dziedzinach życia, również w budowaniu odporności. Zajadanie się fast foodami lub żywnością przetworzoną ma katastrofalne skutki dla organizmu. Mimo, że podczas jesieni i zimy dostęp do świeżego, lokalnego jedzenia jest ograniczony, nadal warto unikać gotowych produktów. 

Na talerzu powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup żywnościowych. Dzięki temu wzrasta pewność, że wraz z pokarmem zostały dostarczone wszystkie substancje odżywcze. Warto jeść produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe, oleje roślinne, ryby oraz chude mięso i nabiał. Najważniejsze są jednak owoce i warzywa. Dostateczna ich ilość w codziennej diecie dostarcza niezbędnych witamin i minerałów, a także zmniejsza ryzyko ich niedoborów. Potrzebne składniki mineralne to m.in. magnez, żelazo czy wapń. Nie może zabraknąć też kwasów tłuszczowych oraz witaminy: C, A, E, D. 

Najważniejsza jest witamina C. Najwięcej można jej znaleźć w natce pietruszki, jarmużu, papryce, owocach dzikiej róży, czarnych porzeczkach czy truskawkach. Bogatym źródłem witaminy C będą także wszelkiego rodzaju kiszonki oraz produkty bogate w bakterie probiotyczne takie jak: czosnek, cebula czy miód.

Warto pamiętać, aby nie wychodzić z domu bez śniadania. To, zwłaszcza jesienią, najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dzięki niemu organizm szybciej nabiera energii i nie potrzebuje później dodatkowych przekąsek. Warto wprowadzić do diety więcej ciepłych posiłków i napoi, na przykład zupy czy gorące herbaty i napary z ziół. 

Sprawdź, jakie są najlepsze zioła na odporność.