Miażdżyca – jakie są czynniki ryzyka jej występowania i czy da się je zredukować?

Obecne tempo życia sprawia, iż sporo osób wybiera jako posiłki fast foody, jak i wysoko przetworzoną żywność, spożywa spore ilości herbaty i kawy, nie regeneruje właściwie organizmu, nie wysypia się, żyje w nieustającym stresie, ma zbyt mało ruchu.

Jeśli dodać do tego ciągle wzrastający poziom zanieczyszczenia środowiska, picie alkoholu i palenie tytoniu, jak i nadwagę, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze oraz inne schorzenia przewlekłe, otrzymamy bardzo dobre warunki do rozwijania się miażdżycy. Jakie są czynniki ryzyka rozwoju miażdżycy? Na to pytanie, postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule.

Miażdżyca – czynniki ryzyka

Wyróżnić można wiele czynników, które zwiększają znacznie ryzyko ewentualnej choroby miażdżycowej, a ich oddziaływanie zostało potwierdzone przez liczne badania. Można podzielić je na dwie grupy, czyli czynniki, na które nie ma się wpływu oraz na czynniki, które można bez problemu wyeliminować, co umożliwia znaczące ograniczenie ryzyka rozwijania się tej choroby.

Czynniki od nas niezależne

Wśród czynników, które nie są od nas zależne należy wymienić:

  • wiek – ryzyko odkładania się miażdżycowych blaszek i rozwoju schorzenia zwiększa się razem z wiekiem,
  • płeć – miażdżycę coraz częściej diagnozuje się u mężczyzn w wypadku każdej spośród badanych grup wiekowych,
  • predyspozycje do rozwoju schorzenia, które występują już w życiu płodowym w efekcie działania zewnętrznych czynników,
  • uwarunkowania genetyczne.

Czynniki ryzyka rozwoju miażdżycy, których negatywny wpływ można skutecznie redukować

W tym wypadku należy wymienić:

  • nadużywanie napojów wyskokowych,
  • nałogowe palenie tytoniu,
  • brak regularnej aktywności fizycznej,
  • prowadzenie intensywnego trybu życia,
  • nadmierny i przewlekły stres,
  • sposób odżywiania.