Wpływ miodu na zdrowie człowieka - 1 2024

Wpływ miodu na zdrowie człowieka

O prozdrowotnych właściwościach miodu wiadomo jest już od wieków. Obecnie jego niezwykłe działanie potwierdzają liczne badania naukowe. Istnieje nawet apiterapia, czyli dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem i profilaktyką rozmaitych dolegliwości zdrowotnych przy wykorzystaniu produktów pszczelich typu miód, propolis, pierzga. Stosowane są jako produkty odżywcze i zdrowotne, mają szerokie zastosowanie. Naukowcy są zgodni co do tego, że miód stanowi naturalny środek terapeutyczny, co zresztą potwierdzają wyniki badań klinicznych.

Jakie działanie mają produkty pszczele typu miód?

Wzmianki o wykorzystaniu miodu do leczenia rozmaitych schorzeń pojawiły się już kilka tysięcy lat temu, odnaleziono je w starożytnych zwojach i dobrze znanych obecnie księgach. Na przestrzeni wieków produkty pszczele pełniły funkcję naturalnych medykamentów. Wynika to oczywiście z ich licznych właściwości leczniczych, prozdrowotnego działania. Szerokie zastosowanie miodu obejmowało między innymi zapalenie wątroby, egzemy, infekcji gardła, chorób oczu, gruźlicy. Sięgano po niego również w celu zniwelowania zaparć, pasożytów, hemoroidów, to samo można powiedzieć o zmęczeniu, zawrotach głowy. Badania naukowe potwierdziły wielokrotnie działanie antyoksydacyjne miodu, a jak wiadomo, przeciwutleniacze chronią organizm przed wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie organizmu. Jest on także znany ze swojego działania przeciwzapalnego, przeciwnowotworowego, przeciwprzerzutowego, przeciwdrobnoustrojowego.

Najwięcej antyoksydantów znajduje się w miodzie o ciemnym zabarwieniu, obfituje on w szereg związków biologicznie czynnych. Z kolei pod względem najsilniejszego działania przeciwbakteryjnego, najcenniejszy jest miód manuka. Liczne patogeny nie wykazują na niego odporności, co przekłada się na wzrost skuteczności terapii. Miód prowadzi do apoptozy komórek nowotworowych, co zaobserwowano między innymi podczas przeprowadzenia badań na szczurach. Obecne w nim fenole i flawonoidy tłumią aktywności czynników odpowiedzialnych za powstawanie stanów zapalnych w organizmie, stymulują również odpowiedź immunologiczną. Zostaje on pobudzony do wzmożonej produkcji limfocytów, przeciwciał, komórek NK.

W jaki sposób miód oddziałuje na organizm człowieka?

Miód jest od wieków stosowany na różnego typu dolegliwości skórne, sprawdza się także jako naturalny środek kojący na rany. Wykazuje większą skuteczność od wielu środków farmaceutycznych. Wynika to w dużej mierze z jego działania antybakteryjnego, przeciwwirusowego, przeciwzapalnego i antyoksydacyjnego. Można wobec tego liczyć na przyspieszenie procesu gojenia. Miód wzmaga również odpowiedź immunologiczną organizmu na infekcje. Wspaniale nadaje się do regeneracji ran, umiarkowanych i łagodnych oparzeń. Kremy na bazie miodu, jak Camelyn M3 regenerują skórę oraz działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo.

Mogłoby się wydawać, że spora zawartość cukru w miodzie będzie miała niekorzystny wpływ na zdrowie wątroby. Nic bardziej mylnego, okazuje się że miód doskonale sprawdza się we wspieraniu pracy wątroby. Wyróżnia się rozmaite produkty na bazie miodu o szerokim zastosowaniu. Właściwości takie wykazuje Camelyn M2.